Home Page About Us Media Gallery Feedback

Photograph of LOBLOLLY HOUSE TAYLORS ISLAND, USA

Named for the tall pines that characterise its site on the Chesapeake Bay, this 2,200 square-foot single family residence seeks to deeply fuse the natural elements of this barrier island to architectural form.
Positioned between a dense grove of loblolly pines and a lush foreground of saltmeadow cordgrass and the bay, the architecture is formed about and within the elements of trees, tall grasses, the sea, the horizon, the sky and the western

sun that define the place of the house. This is a design that takes the modular approach to its absolute limit defying the notion that prefabricated houses are all cheap, cheerful and boring. But here it is demonstrated that they need only be a tool in creating architecture that is unique and accessible.

[ more info ]ARCHITECT: KIERAN TIMBERLAKE ASSOCS


more

24/10/2007 : POND HOUSE, USA

Photograph of POND HOUSE, USA

This weekend retreat builds itself into the landscape adjacent to a natural, year-round, swimming hole. Stepping down into the residence from the Arizona desert environment, the living areas of the home are at the level of the cool, tree-filled oasis. Tucked under an asymmetrical gabled roof, a long curving stonewall anchors the residence to its site. Ideal for weekend entertaining and relaxing, the spaces of

the home open onto a deck directly overlooking the wash. This relationship of house to site accommodates the clients desire for a place of sanctuary and contemplation.

[ more info ]ARCHITECT: WILL BRUDER AND PARTNERS LTD


more

24/10/2007 : BOW WOW! JAPAN

Photograph of Bow Wow! Japan

In Shinjiko-ku, Tokyo is a successful work/live solution on an unusually shaped site, surrounded by buildings and connected to the road by just a narrow strip of land. Although a challenge to plan and construct in such a confined space, it provided an opportunity for Tokyo architects Bow Wow to use their experience in changing challenging conditions into positive characteristics.

Aiming not to separate the house and the atelier portion, the architects found a solution with 2 lower floors for the atelier space and 2 upper floors for the living areas connected by a staircase - the landing of which can be used as split-level accommodation itself.

[ more info ]ARCHITECT: ATELIER BOW WOW


Photograph of Mosaic House Meguro-ku, Japan

With the potential for being overshadowed by a 4-storey cityscape, Mosaic House extends towards the south sky like a sunflower leaning toward the sun. Architects Takei Nabeshima have engineered a fun and highly creative solution to urban living, bringing the sky directly into the living space. The result is an apparent absence of a distinct roof, or at least, the distinction between wall and roof or skylight is not at all straightforward.

By making ambiguous the accepted straight up-down outline of building, this house dramatically intersects the lines of the street. It also provides a unique solution to car parking - space is found under the arching curve of the street-facing wall.

[ more info ]ARCHITECT: TNA (TAKEI-NABESHIMA ARCHITECTS)


Photograph of VILLA KALEIDOSCOPE, KARUIZAWA

On a slope facing Mt. Asama at Karuizawa, the famous Japanese summer resort, this villa was planned to look as though it is floating in a stand of trees. The building is immersed in the natural environment; the trees are amplified by being reflected on the inside of the villa from every aspect within the living space. Mirrored walls reflect the light and add to the feeling of space and as people walk through, the reflected views give a kaleidoscopic visual effect.

Built in 2005 this residence was built as a family retreat for a couple and their daughter. The aim of this project was to create a home that gave the occupants the sense of being at one with nature.

[ more info ]ARCHITECT: CELL SPACE ARCHITECTS


Photograph of ROOF GARDEN APARTMENT, UK

The Roof Garden Apartment, Shoreditch, London, is a state of the art 2-storey family house and garden built onto the roof of a warehouse building in central London. Designed by Tonkin Liu in association with Richard Rogers, the 6-bedroom apartment is the third private house undertaken by Tonkin Liu. Like its predecessors, House 1a and the Young House, its design is highly ambitious, offering a new interpretation of the London town house.

An urban eyrie. Built onto an existing building, the design presents a solution for building up in an increasingly dense metropolis, where house plots are scarce. The apartment maximises the potentials of the site with generous glazed South and West elevations to open up views of the city.

[ more info ]ARCHITECT: TONKIN LIU WITH RICHARD ROGERS


Photograph of SAN FRAN OAKLAND HOUSE, USA

Oakland House is located on a down sloping site high above the San Francisco Bay. The home was designed to capture the magnificent vista that spans the Golden Gate to the Bay Bridge. Floor to ceiling glass clears the way to unobstructed views. The predominantly south-southwest orientation required deep overhangs to cut down glare and soften the light quality in the home. Spare and rigorously modern in its aesthetic, the home has only a handful of materials and even fewer colours. Concrete floors, steel and glass window

systems, and a mostly white composition of cabinetry and furnishings define the minimalist composition. Faced with its own set of logistical problems the design posed challenges from every aspect. The clients were clear in their vision of having a modern haven, simplistic and uncluttered. There was the risk that the strict building regulations on new builds and the sheer geography of the site could compromise these ideals.

[ more info ]ARCHITECT: KANNER ARCHITECTS


more

22/10/2007 : UNIT 2, UK

Photograph of Unit 2, UK

Unit 2 is a loft conversion, located in Shoreditch, London. Built on a commercial property with floors 1-5 being residential, this is one of the larger first floor flats. The architect, Julie Richards transformed this raw industrial space into a slick and dynamic apartment. The aim of this project was to create a multi-functional armature of spaces, which could be reinvented with ease. The space was designed with the intention of oscillating between live and work roles.

Unit 2 is a unique residential space designed with the rapidly changing role of modern living in mind. The boundaries between the public and private areas are simultaneously distinct yet blurred by the spatial layout and choice of materials used for their visual and acoustic properties.

[ more info ]ARCHITECT: JULIE RICHARDS ARCHITECTURAL DESIGN


Photograph of VILLA UNDER EXTENSION, SLOVENIA

In the beautiful alpine resort of Bled in Slovenia lies a hidden architectural gem. The project is an underground extension of a 19th century villa, offering 1200 sqm. of 'invisible' living space at ground-floor level and a roof terrace above. The fully glazed facade offers stunning views over the lake at Bled whilst looking from the other side of the lake the form is in perfect harmony with the surrounding mountains. On the ground floor, the living area is organised at

different levels around a central helical spiral staircase. The design addresses the main challenge of incorporating the new 700-m2 addition whilst respecting the official restrictions the villa and the surrounding landscape were subjected to. The solution was realised and developed by architects Rok Oman and Spela Videcnik through the placing of the newer spaces beneath the ground floor of the existing villa.

[ more info ]ARCHITECT: OFIS ARHITEKTI


previous

1 2